آشنایی با انواع چیلر
چیلرها از جمله تجهیزات مهم در سرمایش هستند.همه چیلرها در واقع نوعی پمپ گرمایی هستند.انها گرمارا از فضای داخلی جذب وانرا از طریق برج خنک کننده یا کنداسور هوایی به فضای خارجی هدایت می کنند.
انواع چیلرها:
که به طور کلي مي توان آنها را به دو دسته چيلرهاي تراکمي و چيلرهاي جذبي تقسيم کرد.
تفاوت چیلرهای تراکمی وچیلرهای جذبی:
به طور کلي چيلرهاي تراکمي از انرژي الکتريکي و چيلرهاي جذبي از انرژي حرارتي به عنوان منبع اصلي براي ايجاد سرمايش استفاده مي کنند .
چيلرهاي جذبي از بعضي لحاظ شبيه چيلرهاي تراکمي عمل مي کنند که مهمترين اين شباهتها عبارتند از:
الف – در اواپراتور از گرماي آب تهويه ساختمان براي تبخير يک مبرد فرار در فشار پايين استفاده مي گردد.
ب – گاز مبرد فشار پايين از اواپراتور گرفته شده و گاز مبرد فشار بالا به کندانسور فرستاده مي شود.
ج – گاز مبرد در کندانسور تقطير مي گردد.
د – مبرد در يک سيکل همواره در گردش است.
مهمترين مزاياي چيلرهاي جذبي نسبت به چيلرهاي تراکمي عبارتند از:
الف – صرفه جويي در مصرف انرژي الکتريکي :
همانطور که گفته شد چيلرهاي جذبي از گاز طبيعي ، گازوئيل يا گرماي تلف شده به عنوان منبع اصلي انرژي استفاده مي کنند و مصرف برق آنها بسيار ناچيز است. به ميزان مصرف برق ، مقايسه و تحليل هاي کمي در فصول بعدي اشاره خواهد شد.
ب – صرفه جويي در هزينه خدمات برق :
هزينه نصب سيستم شبکه الکتريکي در پروژه ها بر اساس حداکثر توان برداشت قابل تعيين است. يک چيلر جذبي به دليل اينکه برق کمتري مصرف مي کند ، هزينه خدمات را نيز کاهش مي دهد. در اکثر ساختمان ها نصب چيلرهاي جذبي موجب آزاد شدن توان الکتريکي براي مصارف ديگر مي شود.
ج – صرفه جويي در هزينه تجهيزات برق اضطراري :
در ساختمانهايي مانند مراکز درماني و يا سالن هاي کامپيوتر که وجود سيستمهاي برق اضطراري براي پشتيباني تجهیزات خنک کننده ضروري است ، استفاده از چيلر هاي جذبي موجب صرفه جويي قابل توجهي در هزينه اين تجهيزات خواهد شد.
د – صرفه جويي در هزينه اوليه مورد نياز براي ديگ ها :
برخي از چيلرهاي جذبي را مي توان در زمستان ها به عنوان هيتر مورد استفاده قرار داد و آب گرم لازم براي سيستم هاي گرمايشي را با دماهاي تا حد 203 تأمين نمود. در صورت استفاده از اين چيلرها نه تنها هزينه خريد ديگ کاهش مي يابد بلکه صرفه جويي قابل ملاحظه اي در فضا نيز بدست خواهد آمد.
ه – بهبود راندمان ديگ ها در تابستان :
مجموعه هايي مانند بيمارستان ها که در تمام طول سال براي سيستمهاي استريل کننده ، اتوکلاوها و ساير تجهيزات به بخار احتياج دارند مجهز به ديگ هاي بخار بزرگي هستند که عمدتاً در طول تابستان با بار کمي کار مي کنند. نصب چيلرهاي جذبي بخار در چنين مواردي موجب افزايش بار و مصرف بخار در تابستان ها شده و در نتيجه کارکرد ديگ ها و راندمان آنها بهبود قابل توجهي خواهد يافت.
و – بازگشت سرمايه گذاري اوليه :
چيلرهاي جذبي به دليل نياز کمتر به برق در مقايسه با چيلرهاي تراکمي ، هزينه هاي کارکردي را کاهش مي دهند. اگر اختلاف قيمت يک چيلر جذبي و يک چيلر تراکمي هم ظرفيت را به عنوان ميزان سرمايه گذاري و صرفه جويي سالانه از محل کاهش يافتن هزينه هاي انرژي را به عنوان بازگشت سرمايه در نظر بگيريم ، مي توان با قاطعيت گفت که بازگشت سرمايه گذاري صرف شده براي نصب چيلرهاي جذبي با شرايط بسيار خوبي صورت خواهد گرفت.
ز – کاسته شدن صدا و ارتعاشات :
ارتعاش و صداي ناشي از کارکرد چيلرهاي جذبي به مراتب کمتر از چيلرهاي تراکمي است. منبع اصلي توليد کننده صدا و ارتعاش در چيلرهاي تراکمي، کمپرسور است. چيلرهاي جذبي فاقد کمپرسور بوده و تنها منبع مولد صدا وارتعاش در آنها پمپهاي کوچکي هستند که براي به گردش درآوردن مبرد و محلول ليتيم برمايد کاربرد دارند. ميزان صدا و ارتعاش اين پمپهاي کوچک قابل صرف نظرکردن است.
ح – حذف مخاطرات زيست محيطي ناشي از مبردهاي مضر:
چيلرهاي جذبي بر خلاف چيلرهاي تراکمي از هيچ گونه ماده CFC يا HCFC که موجب تخريب لايه ازن مي شوند ، استفاده نمي کنند. لذا براي محيط زيست خطري ايجاد نمي نمايند. چيلرهاي جذبي غالباً از آب به عنوان مبرد استفاده مي کنند. يک چيلر جديد در هر شرايطي ،يک سرمايه گذاري بيست و چند ساله است. تغييرات دائمي قوانين و مقررات استفاده از مبردها موجب مي شود تا استفاده از مبردي طبيعي مانند آب در چيلرهاي جذبي گزينه اي بسيار قابل توجه به شمار آيد.
ط- کاستن از ميزان توليد گازهاي گلخانه اي و آلاينده ها :
ميزان توليد گازهاي گلخانه اي (مانند دي اکسيد کربن) که تأثير قابل توجهي در گرم شدن کره زمين دارند و آلاينده ها (مانند اکسيدهاي گوگرد ، اکسيدهاي نيتروژن و ذرات معلق) توسط چيلرهاي جذبي در مقايسه با چيلرهاي تراکمي بسيار کمتر است.
چيلر تراکمي با کمپرسور اسکرو
COP
تعداد بسيار کم قطعات منحرک
طول عمر بالاتر
استهلاک , لرزش و صداي کمتر
مقاومت در برابر بازگشت مايع
کمپرسور Change over سيستم
کمپرسور در محدوده مجاز Cycling سيستم محدود کننده
قابليت وسيع براي کنترل ظرفيت
قابليت تامين تناژهاي بالاتر
زير بار رفتن بصورت تدريجي
آلمان BITZER مجهز به کمپرسورهاي اسکرو ساخت شرکت
آلمان MOELLER سيستم کنترل مجهز به پي ال سي با قابليت عملکرد هوشمند ساخت شرکت
از 50 الي 560 تن تبريد
چيلر تراکمي با کمپرسور اسکرال
بالاتر COP
تعداد کم قطعات منحرک
طول عمر بالا و نگهداري آسان
استهلاک , لرزش و صداي کمتر
مقاومت در برابر بازگشت مايع
زير بار رفتن بصورت تدريجي
مجهز به کمپرسورهاي اسکرال ساخت شرکت کوپلند
لوازم کنترل و تجهيزات الکتريکي ساخت اروپاي غربي يا آمريکا
قابليت تامين تناژ پايين
از 2 الي 100 تن تبريد
چيلر تراکمي با کمپرسور رفت و برگشتي
استفاده از کمپرسورهاي نيمه بسته ساخت شرکت کرير
لوازم کنترل و تجهيزات الکتريکي ساخت اروپاي غربي يا آمريکا
از 5/7 الي 160 تن تبريد
چیلر جذبی:
امروزه چیلرهای جذبی از استقبال خوبی در میان مهندسین مشاور و صاحبان ساختمانهای مسکونی و اداری برخوردار شده اند ، این نوع چیلرها بجای انرژی برق از انرژی حرارتی برای تولید سرما استفاده مینمایند و دارای قطعات متحرک کمتری نسبت به انواع کمپرسوری هستند و با توجه به ماهیت چرخشی کار پمپهای مورد استفاده در آنها میزان خرابی و هزینههای مربوط به تعمیرات آنها کمتر از انواع تراکمی میباشد ، همچنین صدای آنها بسیار کمتر از انواع تراکمی بوده و تقریباً بدون لرزش هستند ، با در نظر گرفتن هزینههای جنبی از جمله هزینه مربوط به خرید امتیاز برق و دیماند مربوطه و همچنین هزینههای جاری چیلر تراکمی ، چیلرهای جذبی از نظر اقتصادی نیز دارای مزیت قابل توجهی هستند .
در يک تقسيم بندي عمومي مي توان چيلرهاي جذبي را در دو دسته چيلرهاي جذبي آب و آمونياک و چيلرهاي جذبي ليتيوم برومايد و آب طبقه بندي نمود.
.در واقع در هر سيکل تبريد جذبي يک سيال جاذب و يک سيال مبرد وجود دارد که تقسيم بندي فوق بر اين مبنا انجام شده است. در سيستم آب و آمونياک، سيال مبرد آمونياک وسيال جاذب آب است. در سيستم ليتيوم برومايد و آب ، سيال مبرد آب و سيال جاذب ، محلول ليتيوم برومايد است. اما بر حسب اجزاي سيستم هم مي توان تقسيم بندي هاي ديگري ارائه کرد .
فناوري تبريد جذبي روشي عالي براي تهويه مطبوع مرکزي در تأسيساتي است که ظرفيت ديگ اضافي داشته و مي توانند بخار يا آب داغ مورد نياز براي راه اندازي چيلر را تأمين نمايند. چيلر هاي جذبي ظرفيت بين 25 تا 1200 تن برودتي را براحتي تأمين مي کنند. البته قابل ذکر است که برخي از توليد کنندگان ژاپني موفق شده اند چيلرهاي جذبي با ظرفيت معادل5000 تن نيز توليد کنند. در سيستمهاي جذبي غالباً از آب به عنوان مبرد استفاده مي شود. گرماي مورد نياز براي کارکرد اين چيلرها به طور مستقيم از گاز طبيعي يا گازوئيل تامین می گردد.
منابع غير مستقيم گرما در چيلرهاي جذبي عبارتند از آب داغ بخار پر فشار و کم فشار
طرز کار چیلرهای جذبی:
1-اب توسط پمپ بر روی سطح لوله های اوپراتور پاشیده می شود.
2-لیتیوم توسط پمپ بر روی سطح خارجی لوله ها پاشیده می شود.
3-بخار اب از اوپراتور به ابزوربر کشیده می شود و توسط لیتیم بروماید که بر روی لوله های ابزوربر پاشیده می شود جذب می گردد.
4- لیتیم به دلیل جذب آب رقیق می شود و برای اینکه غلظت آن را دوبار برگردانیم ، آب توسط پمپ به درون ژنراتور برده میشود .
5-در ژنراتور به لیتیوم ما توسط گرمای دیگ حرارت داده می شود در نتیجه آب به شکل بخار از لیتیوم جدا می گردد و دوباره بخار می شود .
5-بخار آب از میان کندانسور عبور می کند ، در آنجا به لوله های سرد کندانسور (تقطیر کننده) برخورد می کند ، گرما از دست میدهد و بخار به آب تبدیل می شود.
6- آب دوباره به درون اواپراتور بازمیگردد و چرخه بالا دوباره تکرار می شود .
7-محلول لیتیوم برومابد (محلول جاذب) غلیظ شده و مجدا” از ژنراتور به ابزوربر باز می گردد و چرخه جدید آغاز می شود.
8-کارایی این سیکل از طریق عبور لیتیم رقیق نسبتا” سرد و لیتیوم غلیظ نسبتا” گرم از میان مبدل حرارتی ( هیت ایکس چنجر) افزایش می یابد .
اصطلاحات فنی رایج در چیلرهای جذبی:
اواپراتور:
اوپراتور معمولا در پوسته پایین چیلرهای جذبی قرار میگیرد .مایع مبرد در اپراتور به لحاظ فشار پایین محفظه (خلا نسبی)تبخیر شده وباعث کاهش درجه حرارت اب سرد تهویه درون لوله های اوپراتور می گردد.
جذب کننده :
جذب کننده معمولا در پوسته پایینی چیلرهای جذبی قرار داشته و وظیفه جذب بخار مبرد تولید شده در محفظه اوپراتور را برعهده دارد.
ژنراتور :
ژنراتورمعمولا در محفظه بالایی چیلرهای جذبی قرار داشته و وظیفه تغلیظ محلول لیتیوم بروماید رقیق و جداسازی اب مبرد را بر عهده دارد.
کندانسور:
کنداسورمعمولا در پوسته های بالایی چیلرهای جذبی واقع شده است و وظیفه تقطیر مبرد تبخیر شده توسط ژنراتور را بر عهده دارد. بخار مبرد دربرخورد با لوله های حاصل ازاب برج تقطیر شده و به تشک اوپراتور سرریز می شود.
محلول جاذب:
این محلول در سیکلهای پروژه حاضر محلول لیتیوم بروماید است.
مایع مبرد:
مایع مبرد در چیلرهای جذبی معمولا اب خالص (اب مقطر) می باشد که به جهت فشار پایین محفظه اوپراتور دراثر تبخیر خاصیت خنک کنندگی خواهد داشت.
کریستالیزه شدن:
محلول لیتیوم بروماید در غلظت معمولی به صورت مایع است.ولی چنانچه تغلیظ اولیه بیش از حد ادامه یابد حجم بلورهای ریزی که در ان تشکیل می شود بزرگتر شده و ممکن است باعث مسدود شدن کامل عبور محلول شود.که به این پدیده کریستالیزه شدن می گویند.
ضریب عملکرد:
پارامتر ضریب عملکرد در دستگاههای برودتی از جمله چیلرهای جذبی شاخصی از بازدهی دستگاه می باشد .مقادیر بالاتر این پارامتر نشان دهنده مصرف بهینه انرژی حرارتی می باشد.
ابزربر:
لیتیوم بروماید توسط سیستم توزیع بصورت کاملاً یکنواخت روی لولهها میریزد ، بخار مبرد تولید شده در اواپراتور توسط محلول لیتیوم بروماید در ابزربر جذب می گر دد ، به دلیل عدم استفاده از سیستم قدیمی نازل در توزیع لیتیوم بروماید امکان گرفتگی یا افتادن نازل و همچنین ریختن مایع بدون تماس با لولهها در اثر پاشش توسط نازل وجود ندارد .
انواع مختلفی از چیلرهای جذبی از نظر سیکلهای تبرید جذبی عبارتاند از:
۱. چیلرهای آب گرم ضد کریستال
2. چیلرهای بخار تک اثره (Single Effect)
3. چیلرهای بخار دو اثره (Double Effect)
4. چیلرهای شعله مستقیم (Direct Fired)
4-1 یکپارچه محلی(با مشعل اتمسفریک )
4-2 سیلیکاژلی ( به جای استفاده از لیتیم برماید از سیلیکاژل که مادهٔ جاذبی است استفاده میشود.
چیلرهای اب گرم ضد کریستال:
چیلرهای آب گرم ضدکریستال وسیلهای مناسب جهت استفاده درساختمانهای اداری و مسکونی با زیربنای متوسط اند ، که مایل به داشتن دستگاهی با راهبری ساده و بدون دردسر هستند .
چگونگی عملکرد چیلرهای جذبی ضد کریستال :
چیلرهای جذبی ضد کریستال بل ساختار خاص خود قابلیت کار با غلظت پائین لیتیوم بروماید ( 58% بجای %64 در سایر انواع ) را دارا میباشند که این مهم باعث عدم بروز پدیده کریستال در این چیلرها میگردد. برای درک بهتر موضوع ، بررسی منحنی Duhring Diagram میتواند مفید واقع شود . محور افقی این منحنی دما و محور عمودی فشار است ، خطوط مایل غلظت های مختلف و خط پررنگ خط کریستالیزاسیون است ، مسیر پررنگ در این منحنی مربوط به انواع معمولی چیلر جذبی میباشد
غلظت بالا در این چیلرها 64 % است لذا با پائین آمدن دمای خروجی مبدل حرارتی هنگامی که این دما به 98 درجه فارنهایت ( معادل 37 درجه سلسیوس) برسد منحنی خط کریستالیزاسیون را قطع کرده و پدیده کریستال واقع میگردد ، این شرایط میتواند به دفعات در زمان کار چیلر جذبی اتفاق بیافتد ( بدلیل تغییر بار ، تغییر دمای برج و آب گرم ). اما مسیر کم رنگ در این منحنی مربوط به چیلرهای ضد کریستال است . همانگونه که از منحنی پیداست برای اینکه کریستالیزاسیون اتفاق بیفتد باید دمای خروج مبدل به کمتر از 40 درجه فارنهایت (معادل 5 درجه سلسیوس) برسد که این امر غیر ممکن است زیرا دمای مبدل حتی در بدترین شرایط همواره بیش از 20 درجه سلسیوس میباشد . لذا همانگونه که سابقه کارکرد چندین ساله تعداد زیادی از چیلرهای فروخته شده نشان میدهد تا کنون حتی یک مورد کریستال در این چیلرها گزارش نشده است .
برخی مزایای این چیلرها بطور خلاصه عبارتاند از :
• 1عدم بروز مشکل کریستالیزاسیون:
کریستالیزاسیون یکی از معضلات اصلی سایر انواع چیلرهای جذبی میباشد لیکن در چیلرهای آب گرم ضد کریستال بدلیل تمهیدات انجام شده ، این مشکل اصولا وجود ندارد ، این مسئله از اهمیت بالائی برخوردار است زیرا در یک ساختمان مسکونی یا اداری با زیربنای متوسط تیم نگهداری تأسیسات ساختمان معمولاً از توانائی فنی و علمی کافی برای غلبه برمشکلات ناشی از بروز پدیده کریستالیزاسیون برخوردار نبوده و لذا استفاده ازسایر انواع چیلر جذبی میتواند باعث اختلال پی درپی در سرمایش ساختمان در اثر مسائلی مانند تغییرات دمای هوا ، قطع و وصل برق ، تغییر بار ساختمان و عوامل دیگر شده و هزینههای گزافی را نیز به ساکنان تحمیل نماید .
• 2عدم وجود مشکل قطع برق:
قطع ناگهانی برق میتواند باعث بروز پدیده کریستالیزاسیون بدلیل عدم انجام فرآیند رقیق سازی گردد ، اما در این چیلرها بدلیل عدم نیاز به این فرآیند قطع ناگهانی برق هیچ مشکلی ایجاد نمینماید ، این چیلرها نیازی به تعبیه برخی لوازم جنبی گرانقیمت از جمله ژنراتور برق اضطراری و … ندارند .
• 3عدم نیاز به شیر سه راهه در مسیر برج خنک کننده:
حساسیت زیاد چیلرهای جذبی به دمای آب برج خنک کننده باعث نیاز به استفاده از یک شیر سه راهه موتوری در مسیر آب برج خنک کننده میگردد ، در چیلرهای ضدکریستال به دلیل عدم وجود این حساسیت نیازی به نصب این وسیله گرانقیمت نیست .
• استفاده از دیگ آب گرم موجود در ساختمان:
این چیلرها از آب گرم تولید شده توسط دیگ آب گرم ساختمان برای تولید سرما استفاده می نمایند ، از آنجا که وجود این دیگ برای گرمایش فصل زمستان ضروریست نیازی به سرمایه گذاری اضافی در این زمینه نمیباشد .
• 4عدم نیاز به تأسیسات گرانقیمت و پرهزینه بخار:
با توجه به استفاده این چیلرها از آب گرم ، نیازی به تعبیه سیستمهای بخار (مورد نیاز در چیلرهای جذبی تک اثره) که نگهداری آنها مشکل و پرهزینه است نمیباشد .
• 5نگهداری و راهبری بسیار ساده:
نگهداری و راهبری ساده این چیلرها از مزایای مهم آنهاست ، زیرا نیازی به حضور اوپراتور متخصص در زمینه چیلر جذبی وجود ندارد و اوپراتور موتورخانه با یک آموزش چند ساعته میتواند از عهده نگهداری این دستگاه برآید .
• 6قابلیت اعتماد بالا:
با توجه به آنچه که ذکر شد ، این چیلرها از قابلیت اعتماد بالایی برخوردار بوده و میتوانند سرمایش راحت و بدون دردسری را تامین نمایند .
• 7 مزایای اقتصادی:
این چیلرها از نظر هزینه اولیه سیستم های جنبی و همچنین هزینههای جاری به صرفه تر از انواع مشابه هستند
چرخه کامل سیستم جذبی به همراه لوله سرریز ضد کریستال
چرخه کامل سیستم جذبی به همراه لوله سرریز ضد کریستال
چیلرهای جذبی بخارتک اثره( Single effect)
چیلرهای جذبی تک اثره قدیمی ترین واولین نسل ازچیلرهای جذبی در دنیا می باشند.که کمترین بازدهی را در مقایسه با سایر انواع چیلرهای جذبی دارا می باشد.
ضریب عملکرد در چیلرهای جذبی تک اثره 75درصد می باشد که قابل مقایسه با چیلرهای دیگر نمی باشد.
امتیازات :
• 1استفاده از بخار با فشار پائین:
این چیلرها برای کار با فشار بخار 1 atmg طراحی و ساخته میشوند.
• 2راندمان مناسب:
چیلرهای بخار Single Effect دارای COP واقعی بالا 0.7 هستند که برای این نوع چیلرها بسیار مناسب و قابل قبول است.
3. سیستم Purge:
با راندمان بالا سیستم Purge این چیلر ها از نوع Ejector با راندمان بالا بوده که نوع مرسوم در تمامی چیلرهای جذبی روز دنیا میباشد.
4. نصب شیر کنترل روی کندانس:
طراحی خاص این چیلرها باعث شده تا بتوان شیر کنترل را بجای بخار ورودی روی کندانس خروجی تعبیه نمود که این امر باعث کوچک شدن شیر کنترل و حذف تله بخار از سیستم میگردد .
5. سیستم کنترل PLC:
سیستم کنترل این چیلرها از نوع PLC و با قابلیت های بالا میباشد
6. امکان نصب تجهیزات جنبی:
– سه نوع سیستم جنبی برای راهبری و نگهداری ساده تر این نوع چیلرها بصورت Optional بر روی آنها قابل نصب میباشد.
1-سیستمهای جنبی قابل نصب به صورت Optional 1.
2-سیستم هوشمند جهت رفع کریستال اتوماتیک :
چیلرهای جذبی Single Effect بصورت استاندارد مجهز به لوله (J-tube) برای رفع کریستالهای خفیف هستند اما برای موارد جدی تر امکان تعبیه یک سیستم هوشمند پیشگیری و رفع کریستال روی چیلر وجود دارد ، این سیستم با ویژه بطور دائم وضعیت PLC استفاده از تعدادی سنسور و یک چیلر را تحت کنترل داشته و در صورت نزدیک شدن به مرحله کریستالیزاسیون و یا شروع کریستال ، بطور اتوماتیک تمهیدات لازم برای رفع آنرا به عمل آورده و پس از رفع کریستال مجدداً چیلر را به شرایط کارکرد معمولی برمیگرداند .
• 3سیستم جلوگیری از بروز پدیده کریستالیزاسیون در هنگام قطع برق:
از آنجا که در هنگام کار چیلر جذبی محلول در نقاط مختلف چیلر در جریان است ، هنگام خاموش شدن چیلر عملیاتی موسوم به رقیق سازی باید انجام گیرد ، این کار بطور اتوماتیک توسط سیستم کنترل چیلرهای جذبی انجام میشود ولی چنانچه برق بصورت ناگهانی قطع شود بدلیل عدم انجام این عملیات ، محلول غلیظ کم کم سرد شده و کریستاله میگردد ، لذا هنگام استارت مجدد لازم است عملیات وقت گیر و احیانا پرهزینه رفع کریستال انجام گیرد . برای اجتناب از این مسئله میتوان سیستمی به نام : PCL (Positive Concentration Limit) را به صورت Optional روی چیلرنصب کرد ، این سیستم که در برخی از معتبرترین انواع چیلر جذبی در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد میتواند در هنگام قطع برق ، عملیات رقیق سازی را با استفاده از مبرد اضافی ذخیره شده برای این منظور و بدون نیاز به برق انجام داده و از بروز پدیده کریستال جلوگیری نماید .
4.سیستم Standby:
کاهش بار در یک چیلر جذبی باعث کاهش خود به خودی غلظت محلول لیتیم بروماید میگردد ، از آنجا که چیلر یک سیستم کاملاً بسته است ، مبرد مورد نیاز برای این منظور از مخزن اواپراتور تامین میگردد . لذا معمولاً در بارهای کمتر از 20 % بار نامی مبرد موجود در این مخزن تمام شده و باعث بروز پدیده کاویتاسیون در پمپ میگردد که این پدیده میتواند پمپ مبرد را از بین ببرد . لذا بطورمعمول چیلرهای جذبی نباید از بارهای کمتر از 15 % الی 20 % بار نامی خود کار کنند ، بنابراین در فصل بهار و اوایل پائیز ویا حتی در شبهای تابستان ممکن است این پدیده اتفاق بیفتد ، دراین حال اپراتور باید چیلر را خاموش نماید ، لیکن بدلیل یکنواخت و خسته کننده بودن کار اپراتورها ، آنها معمولاً متوجه این مسئله نشده و این عمل را انجام نمیدهند و لذا بتدریج پمپ مبرد از بین خواهد رفت . برای جلوگیری از این پدیده ، امکان نصب یک سیستم مراقبت میکروپرسسوری روی چیلرهای جذبی وجود دارد که این سیستم میزان بار چیلر را کنترل نموده و هنگامی که این مقدار به کمتر از 20 % بار نامی برسد، چیلر را وارد حالت Standby کرده و با افزایش مجدد بار دوباره بطور اتوماتیک آنرا روشن مینماید ، بنابرا ین چیلر میتواند بدون هیچ اشکالی از صفر درصد الی صد در صد بار نامی کار کند. با تعبیه تجهیزات Optional بالا مقدار زیادی از بار مسئولیت اپراتور نگهدار چیلر کاسته شده و عملا نگهداری و راهبری دستگاه بسیار ساده تر میشود ، این مسئله با توجه به کمبود اپراتورهای متخصص در این زمینه میتواند بسیار مفید باشد .
چر خه کامل چیلر جذبی یک اثره به همراه سیستم جمع اوری گازهای غیر قابل تقطیر وپمپ خلا
چرخه سرمایش جذبی یک اثره با ماده مبرد اب و جاذب لیتیم بروماید
چیلر جذبی لیتیمی تک اثره دو پوسته ای
لوله کشی های مدار اب برج خنک کننده واب سرد چیلر جذبی یک اثره پوسته ای با ژنراتور بخارچر خه کامل چیلر جذبی یک اثره به همراه سیستم جمع اوری گازهای غیر قابل تقطیر وپمپ خلاچرخه سرمایش جذبی یک اثره با ماده مبرد آب و جاذب لیتیم برومایدچیلر جذبی لیتیمی تک اثره دو پوسته ایلوله کشی های مدار اب برج خنک کننده واب سرد چیلر جذبی یک اثره پوسته ای با ژنراتور بخار
چیلرهای جذبی دو اثره:
چیلرهای جذبی دو اثره به جهت بازدهی بسیار خوب در مقایسه با چیلرهای تک اثره نیاز به برج خنک کن های کوچکتری دارند.بدیهی است که این امر موجب کاسته شدن از سرمایه گذاری اولیه خواهد شد.ضریب کارایی در چیلرهای دو اثره به طور معمول 5/1تا 2/1 است.
چیلرهای جذبی دو اثره دارای دو ژنراتور ودو مبدل حرارتی هستند و عملیات تغلیظ دران طی دو مرحله انجام می شود.
انواع چیلرهای جذبی دو اثره:
1-چیلر جذبی دواثره با جریان سری
2-چیلر جذبی دو اثره با جریان موازی
3-چیلر جذبی دو اثره با جریان موازی معکوس
4 -چیلر جذبی دواثره با جریان سری:
5- در سیستمهای جریان سری محلول رقیق بعد از خروج از ابزوربر به ترتیب از مبدل حرارتی دمای کم .مبدل حرارتی دمای زیاد. ژنراتور دمای زیاد.مبدل حرارتی دمای زیاد.ژنراتوردمای کم ومبدل حرارتی دمای کم عبور نموده و به ابزوربر باز می گردد.
6 -چیلر جذبی دو اثره با جریان موازی:
7 در سیستمهای جریان موازی محلول رقیق به دو بخش تقسیم شده و به طور موازی وارد هر دو ژنراتور دمای بالا و پایین می شود.
8 -چیلر جذبی دو اثره با جریان موازی معکوس:
9- در سیستم جریان موازی معکوس محلول رقیق ابتدا از طریق مبدل حرارتی دمای پایین وارد ژنراتور دمای پایین شده و سپس به دو جریان موازی تقسیم می شود.بخشی از ان پس از گذر از مبدل حرارتی دمای بالاوارد ژنراتور دمای بالا می شود و قسمت دیگری از ان در محل مبدل های حرارتی دمای بالا و دمای پایین با محلول غلیظ خروجی از ژنراتور دمای پایین مخلوط می شود.
چرخه سرمایش در چیلرهای جذبی دواثره ازنوع جریان موازی
چرخه سرمایش در چیلرهای جذبی دواثره ازنوع جریان موازی
1- چیلرهای جذبی شعله مستقیم:
2- ابداع و بکارگیری چیلرهای ابزوربشن گاز سوز برای اولین بار در ژاپن انجام شده است.در این نوع چیلرها حرارت حاصل از احتراق گاز ویا سوخت مایع باعث گرم شدن محلول لیتیوم بروماید شده در نتیجه تغلیظ محلول می گردد.در این سیستم دیگر نیازی به دیگ بخار اب ویا دیگ اب گرم ویا اب داغ نمی باشد.
3- حذف عناصر مذکور باعث کاهش زیادی در سرمایه گذاری اولیه وهمچنین کاهش هزینه نگهداری و تعمیرات می گردد.
4- چیلرهای گاز سوز در تابستانها به عنوان منبع سرمایش ودر زمستانها به عنوان دیگ ابگرم مورد استفاده قرار می گیرند.البته این کار با توجه به قیمت بالای دستگاه توصیه نمی شود.
5- چیلرهای گاز سوز با مصرف ناچیز برق جایگزین بسیار مناسبی برای چیلرهای تراکمی با مصرف برق بالاهستند.مشعل این نوع چیلرها ازالایندگی بسیار پایینی برخوردار هستند.
6- ضریب عملکرد در چیلرهای شعله مستقیم 1/2 می باشد که نشان دهنده مصرف انرژی کمترودر نتیجه هزینه راهبری ارزانتر می باشد.
چرخه تامین گرمایش اب گرم مصرفی به وسیله چیلر جذبی شعله مستقیم
چرخه تامین گرمایش اب گرم مصرفی به وسیله چیلر جذبی شعله مستقیم
چرخه سرمایش در چیلر جذبی شعله مستقیم
چيلر جذبي دايرکت فاير
تکنولوژي دبل افکت و در نتيجه مصرف سوخت کمتر و برج خنک کننده و پمپهاي سيرکولاسيون کوچکتر
توانايي کار با گازوئيل و گاز شهري
استفاده مستقيم از سوخت و حذف سيستمهاي جانبي نظير بويلر , تله بخار و دي اريتور
قابل استفاده براي تامين گرمايش در فصل زمستان
سيستم پرج پر قدرت
عملکرد کم صدا و بدون لرزش
سيستم کنترل مجهز به پي ال سي با قابليت عملکرد هوشمند
قابليت نصب تجهيزات جنبي جهت تسهيل در راهبري و نگهداري
شيرآلات , ليتيوم برومايد و پمپهاي محلول , مبرد و خلاء ساخت کره جنوبي
از 100 الي 1400 تن تبريد
چيلر جذبي بخار سينگل افکت
استفاده از بخار با فشار پايين
راندمان مناسب
سيستم پرج پر قدرت
سيستم کنترل مجهز به پي ال سي با قابليت عملکرد هوشمند
قابليت نصب تجهيزات جنبي جهت تسهيل در راهبري و نگهداري
نصب شير کنترل روي کندانس
شيرآلات , ليتيوم برومايد و پمپهاي محلول , مبرد و خلاء ساخت کره جنوبي
از 100 الي 1300 تن تبريد
چيلر جذبي بخار دبل افکت
تکنولوژي دبل افکت و در نتيجه مصرف سوخت کمتر و برج خنک کننده و پمپهاي سيرکولاسيون کوچکتر
استفاده از بخار 8 اتمسفر جيوه بجاي 1 اتمسفر جيوه که باعث کوچک شدن تجهيزات جانبي از جمله لوله کشي ها , شير آلات و
و تله هاي بخار ميگردد
سيستم پرج پر قدرت
عملکرد کم صدا و بدون لرزش
سيستم کنترل مجهز به پي ال سي با قابليت عملکرد هوشمند
قابليت نصب تجهيزات جنبي جهت تسهيل در راهبري و نگهداري
شيرآلات , ليتيوم برومايد و پمپهاي محلول , مبرد و خلاء ساخت کره جنوبي
از 100 الي 1400 تن تبريد
چيلر جذبي آب گرم غلظت پايين
عدم بروز مشکل کريستاليزاسيون
عدم بروز اشکال در صورت قطع برق
عدم نياز به شير سه راهه در مسير آب برج خنک کننده
استفاده از ديگ آب گرم موجود در ساختمان
عدم نياز به تجهيزات گرانقيمت و پر هزينه بخار
نگهداري و راهبري بسيار ساده
قابليت اعتماد بالا
مزاياي اقتصادي
سيستم کنترل مجهز به پي ال سي با قابليت عملکرد هوشمند
شيرآلات , ليتيوم برومايد و پمپهاي محلول , مبرد و خلاء ساخت کره جنوبي
از 65 الي 520 تن تبريد
نکته های مهم در مورد چیلرهای جذبی:
نکته 1: وقتی چیلر خاموش باشد می توانیم لیتیم به آن تزریق کنیم به شرطی که وکیوم داشته باشد .
نکته 2 : وقتی چیلر روشن باشد می توانیم لیتیوم از آن بگیریم . یعنی در حالت روشن دیس شارژ است و در حالت خاموش ساکشن.
نکته 3 : هر وقت اهرم شیر برقی به طرف الکترو موتور شیر برود یعنی شیر دارد بسته می شود و برعکس شیر دارد باز می شود .
نکته 4 :شیرهای مخصوص پرج گیری(1و3) و دو عدد شیر گازی سایکل گارد (دوتای عقبی) در هنگام کار چیلر بایستی باز باشند .
نکته 5 :هنگامی که برق میرود بایستی شیر بخار و یا آب داغ ورودی به چیلر را ببندیم .
نکته 6 : غلظت لیتیوم بروماید بایستی بین 57 درصد تا 59 درصد باشد .
نکته 7 :درجه حرارت آب برج همیشه از 25 درجه سانتی گراد پایین تر نرود .
نکته 8 :هنگامی چراغ سایکل گارد روشن می شود که سطح مواد(لیتیوم) بالا رفته باشد. در این مواقع شیر سایکل گارد به طور اتومات عمل می کند و همه چیز را به حالت عادی بر میگرداند .
نکته 9 : فشار وکیوم موجود در چیلر بایستی 620 میلیمتر جیوه باشد
620 mmhg
نکته 10 : پمپ سلوشن برای لیتیوم بروماید است و پمپ رفیژراند برای آب مقطر
نکته11 : داخل لوله های مسی که در ابزربر قرار دارند آب برج خنک کن می باشد و روی لوله های مسی ابزربر به وسیله افشانک ، لیتیم بروماید پاشیده می شود .
نکته 12 : داخل لوله های مسی که در کندانسور قرار دارند آب برج خنک کن می باشد و روی لوله های آن آب گرم از ژنراتور پاشیده می شود .
نکته 13 :داخل لوله های مسی در مبدل حرارتی لیتیوم خنک تر است و روی لوله های مسی لیتیوم داغ می باشد .
نکته 14 :داخل لوله های مسی ژنراتور آب داغ است و روی آن لیتیوم می پاشد .
نکته 15: اگر ترموستات برج درست کار کند ، اگر آب داغ ورودی به چیلر برای 3 الی 4 هم خاموش باشد مشکلی ایجاد نمی شود.
نکته 16 : اگر کریستال به وجود آمده در ژنراتور باشد، رفع آن آسان است.
نکته 17 : اگر کریستال به وجود آمده در هیت اکس چنجر و ابزوربر باشد ، رفع آن مشکل تر است.
نکته 18 : هنگامی که عمل سایکل گارد انجام می شود آب مقطر روی لیتیوم می ریزد.
مصرف برق چیلر = 3200 وات در ساعت
مصرف برق فن کویل ها = 1000 وات در ساعت (بر اساس فن کویل مدل 400)
مصرف برق پمپ های سیر کولاتور آب سرد چیلر = 1100 وات در ساعت
مصرف برق پمپ های Cooling tower = 3000 وات در ساعت
مصرف برق فن Cooling Tower = 1500 وات در ساعت
مصرف گاز مشعل چیلر = 13 متر مکعب در ساعت که با توجه به ارزش حرارتی گاز تهران در حدود 9000 کیلو کالری در ساعت معادل 139.4 کیلو وات حرارتی خواهد بود .
اعداد فوق بر اسا س چیلر 40 تن ابارا و Cooling Tower شینوا می باشد.