سر مقاله
اهمیت آموزش و پرورش در پیش از دبستان
آموزش و پرورش کودکان قبل از دبستان در نظام های آموزشی بسیاری از کشورهای جهان جایگاه حساس و ارزشمندی دارد و با توجه به توصیه کارشناسان تعلیم وتربیت مبتنی بر ضرورت سرمایه گذاری برای دوره پیش ا ز دبستان تعداد زیادی از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، آموزش پیش دبستانی را جزئی از نظام آموزش و پرورش همگانی قلمداد کرده اند مثلاً: کشور هلند: در سال 1990 آموزش کودکان سنین 4 سال به بعد را همگانی اعلام کرد و آلمان و استرالیا، فرانسه، کره جنوبی، تایوان، کانادا، مالزی، آفریقای جنوبی تیز در تلاش اند تا آموزش کودکستانی را زیر پوشش آموزش همگانی در آوردند کشور سوئد: در سال 1995 اعلام کرد که تمام کودکان بالاتر از سن هجده ماه را در مهدکودک دولتی، مشروط بر آن که پدر و مادر مشغول کار یا تحصیل باشند، خواهند پذیرفت.
در کشور ژاپن، کودکان قبل از ورود به مدارس ابتدایی در کلاس های آمادگی یا کودکستان حضور می یابند در حال حاضر 90% کودکان پنج ساله این کشور در این مراکز تربیتی حضور دارند و 50% این مراکز توسط بخش خصوصی اداره می شود.
بیماری های کودکان
کودکان، آسیب پذیرفتن قشر جمعیت های انسانی هستند که در مقابل شداید و ناملایمات زندگی از جمله بیماریها، به تنهایی توان مقابله و دفاع را ندارند. بنابراین باید توسط گروه های دیگر اجتماعی مانند خانواده، مربیان، و سرپرستان و سایر افراد و نهادها مورد حمایت و پشتیبانی قرار گیرند. امروزه چگونگی بروز و عوامل ایجاد کننده بسیاری از بیماریها و همچنین راه های پیشگری از آنها شناخته شده است. آموزش بهداشت و شناخت راه های حفاظت و جلوگیری از بیماری ها باید طیفهای وسیعی از جامعه را در بر گیرد. همه مردم باید با اصول و چگونگی آموزش، حفاظت، توسعه و ارتقای بهداشت برای فرد و جامعه آشنا گردد. یک گروه مهم از اینان کودک یاران، مربیان بهداشت در مدارس و مربیان مهدهای کودک هستند که وظیفه خطیر حفاظت و پرستاری از کودک را به عهده دارند.
مهمترین اصل از اصول مراقبت از کودک حفظ و نگهداری سلامت کودک است. سلامت در مقابل بیماری قرار می گیرد.
چیستان
آن چیست که خودش می نویس اما نمی تواند بخواند؟
شیرین است آن اما طعم ندارد، سنگین است اما وزن ندارد؟
آن چیست که هرچه سیاه تر باشد تمیز تر است؟
سفید است اما برف نیست، ریشه دارد اما درخت نیست، خرد می کند اما آسیاب نیست؟
آن چیست که مال ماست ولی دیگران از آن استفاده می کنند؟
آن چیست که موقعی که لازمش نداریم نگهش می داریم ولی وقتی نیاز داریم می اندازیمش دور؟
روی زمین نیستم، یکجا می ایستم اگر گریستم بهار می شود من چیستم؟
لطیفه:
اولی میگه: اگه گفتی چرا وسط قرص خط داره؟
دومی می گه: برای اینکه از گلو پایین نرفت آن را با پیچ گوشتی بپیچانیم.
نگرانی
مادر: پسرم توی این غذا اسفناج ریختم، اسفناج آهن داره و برایت خوبه.
پسر: الآن آب خوردم می ترسم زنگ بزنه.
شیر خشک
معلم: بگو ببینم شیر خشک را چگونه به دست می آورند؟
دانش آموز: گاو بیچاره را اینقدر حرس و جوش می دهند تا شیرش خشک شود.
مردی به شهر آمد و به حمام رفت وقتی دوش را باز کرد با تعجب گفت نمردیم آب چرخ کرده را هم دیدیم.
اولی می گه: من از بس گوشت گاو خوردم مثل گاو قوی شدم.
دومی می گه: خیلی عجیب است من چهار سال است ماهی می خورم و لی شنا یاد نگرفتم
دست اندرکاران
آمنه چوبداری - اکرم عمارلو
افسردگی در کودکان
در زندگی همه ما روزهایی وجود دارند که همه چیز را سیاه می بینیم، هیچ چیز شادی ما را بر نمی انگیزد و هیچ امیدی به موفقیت نداریم بدخلق و غمگین هستمی احساسا تنهایی، خلأ، ناامیدی و گنهکاری بر ما چیره می شود و اضطراب ما را فرا می گیرد... . همه ما با چنین حالت ها و احساس هایی که اغلب پس از شکست ها یا فقدانها و یا حتی بدون دلیلی آشکار به وجو می آیند، کم و بیش آشنا هستیم و با آنها با موفقیت بیش و کم مقابله می کنیم اما آنچه موجب می شود تا چنین احساساتی به صورت اختلال های روانی درآیند ، نوع و تعداد نشانه ها، شدت و طول مدت و همچنین حدی است که به جریان به هنجار زندگی روزمره آسیب می رسانند. در قلمرو زندگی به هنجار و در زمینه تجربه آسیب شناختی، این احساس ها و شیوه دریافت آنها را با مفهوم (افسردگی) مرتبط ساخته اند. گرچه غمگینی معادل افسردگی نیست اما بی تردیدف افسردگی شامل حالت غمگینی است که بر زندگی روزمره، فعالیت، ارزشیابی خود، قضاوت و کنش های ابتدایی مانند خواب و اشتها اثر می گذارد. غمگینی می تواند واکنشی نسبت ب یک رویداد رنج آور باشد و هنگامی مرضی محسوب می شود که از لحاظ و طول مدت با در نظر گرفتن اهمیت این رویداد ، جنبه افراطی پیدا کند و به خصوص وقتی بدون علت ظاهری آشکار می شود. بنابراین غمگینی افراطی یا بدون علت موجه، در چارچوب افسردگی قرار می گیرد و وجود عوامل آمادگی و آسیب پذیری فردی را القا یم کند. این عوامل می توانند ژنتیکی، روانشناختی زیست شناختی یا محیطی باشند ودر اغلب موارد با درهم تنیدگی آنها مواجه هستیم.
از زبان کودک
فقط آنهایی که از من پایین ترند می توانند به من حسادت و تنفر بورزند من هرگز مورد حسرت و نفرت کسی قرار نگرفته ام پس بالاتر از هیچ کس نیستم فقط کسانی که زا من بالاترند می توانند مرا حقیر بشمارند من هرگز مورد ستایش و تحقیر کسی قرار نگرفتم پس بالاتر از هیچ کس نیستم.
نکات علمی در زمینه تربیت کودک پیش از دبستان
اولین همایش کشوری، استانی آموزش و پرورش پیش از دبستان
محور مقاله ها
1- بازی و پیش دبستانی
2- رشد کودک و پش دبستانی
3- پیش دبستانی و مهارت های زندگی
4- دنیای کودکان و پیش دبستانی
5- دنیای مجازی و کودکان پیش دبستانی
6- ارتباطات، رسانه ها، پیش دبستانی
7- پیش دبستانی و تفکر خلاق
8- پیش دبستانی و عصر دانایی
9- تربیت دینی و پیش دبستانی
مهلت ارسال مقالات: 15/11/84
زمان: 8 اسفند 1384
مکان: فرهنگسرای سیمرغ نیشابور
خبر علمی
مادران مضطرب ، کودکان مضطرب
زنانی که در دوران بارداری دچار استرس هستند به احتمال زیاد کودکانی مضطرب خواهند داشت بر اساس یافته های جدید دانشمندان دانشگاه بریس تول نوعی هومون به نام کرتیزول در زمان استرس در بدن مادر ترشح می شود که می تواند از جفت عبور کرده و اثرات دراز مدتی بر روی جنس بگذارد. به طوری که کوذکان مادران پر استرس حتی در سن 10 سالگی نیز مضطرب تر از سایر همسالان خود هستند.
2-هر دقیقه یک کودک در دنیا گرفتار ایدز می شود بنابر گزارش یونیسف در هر دقیقه یک کودک از بیماری های مرتبط با ایدز جان خود را از دست می دهد. پیتر پایت مدیر اجرای برنامه ایدز سازمان ملل با اعلام این خبر افزود همچنین در هر دقیقه یک کودک در دنیا به ویروس HIV مبتلا شده و چهار جوان بین 15 تا 24 سال در دنیا به ویروس HIV مبتلا می شوند در حال حاضر حدود 15 میلیون کودک حداقل یکی از والدین خود را به دلیل ایدز از دست داده اند که حدود 80 درصد از آنان از مادر خود این بیماری را گرفته اند.
نوزادان چاق و خطرات احتمالی
نوزادانی که هنگام تولد وزنشان زیاد است در معرض خطر بیشتری بریا ابتلا به چاقی هستند . محققان معتقدند نوزادان سنگین وزن و کودکانی که رشد زیادی دارند در خطر بیشتری ابتلا به چاقی در آینده هستند دانش مندان می گویند غیر از اندازه کودک عواملی مانند تغذیه با شیر مادر و شیر خشک و یمزان خواب کودک ممکن است در ازدیاد چاقی موثر باشد کارشناسان بهداشتی پیش بینی کرده اند که در جهان 155 میلیون کودک مدرسه یا اضافه وزن دارند و 30 میلیون آنها دچار چاقی هستند آنها معتقدند روند چاقی در جوامع رو به افزایش است و یان چاقی از دوران نوزادی سرچشمه می گیرد.