تحقیق در مورد وبا
وبا یکی از بیماریهای واگیر عفونی است که فقط در انسان ایجاد بیماری میکند. عامل بیماریزایی وبا یک باکتری به نام ویبریو کلرا است و این بیماری در اثر سم تولید شده از این باکتری که در روده کوچک تکثیر مییابد، ظاهر میشود. این بیماری چون اولین بار در منطقهای به نام التور در آفریقا پیدا شد، به این نام مشهور میباشد. عامل بیماری مدت زیادی در آب زنده میماند و در مناطقی که سطح آبهای زیر زمینی آن بالا است، بیشتر شایع است و بیشتر عامل بیماریزا از طریق مدفوع و فاضلاب قابل انتقال است.
وبا چگونه بوجود می آید؟
یک میکروب فقط در حرارت بالای60 درجه از بین می رود.
انسان چگونه به بیماری وبا مبتلا می شود؟
- باخوردن آب یا غذای آلوده به میکروب وبا. این میکروب در روده کوچک انسان رشد می کند و از طریق مدفوع انسان وارد محیط می شود.
آیا حشرات هم می توانند بیماری را منتقل کنند؟
-حشره هایی مانند سوسک ومگس که روی مدفوع انسان می نشینند، می توانند میکروب وبا را منتقل کنند.
آیا میوه ها و سبزی ها هم آلوده می شوند؟
-بله، برخی از کشاورزان برای آبیاری مزرعه ها و باغ های خود از آب های آلوده استفاده می کنند.در بین سبزی ها مخصوصاً کاهو خیلی زود آلوده می شود. در زمان پخش میکروب وبا، همه ی سبزی ها را باید به صورت پخته مصرف کنیم . در این هنگام، باید از خوردن غذاهای سرد، خام نیم پز خودداری کرد.
آیا خوردن کباب هم میکروب وبا را منتقل می کند؟
-میکروب وبا در دمای 60 درجه، بعد از 10دقیقه حرارت دادن از بین می رود. کباب هایی مانند کوبیده و همبرگر معمولاً خوب مغز پخت نمی شود و این مقدار حرارت نمی بینند. در این صورت ممکن است میکروب ها را منتقل کنند.
چه محیط دیگری برای میکروب وبا مناسب است؟
-اگر میکروب وبا پخش شده باشد، آب نمک خیلی زود آلوده می شود. مثلاً از آب نمکی که بلال فروشها و گردو فروشها درست می کنند، نباید استفاده کرد. همین طور باید از خوردن خیارشورهای نامطمئن یا شورهای خانگی خوداری کرد.
در چه زمانی و با شایع تر است؟
- هر زمانی که بهداشت عمومی کم شود، وبا پخش می شود. فصل های تابستان معمولاً بیشتر است. هنگام جنگ، زلزله و سیل هم همین طور.
راههای انتقال
تماس مستقیم
این بیماری به ندرت از طریق دستهای آلوده ، تماس با مواد مدفوعی و استفراغ بیماران ، ملحفه و لوازم آلوده منتقل میشود.
تماس غیر مستقیم
از طریق آب آلوده به مدفوع انسان ، منابع آب حفاظت نشده ، غذای آلوده ، سبزیجات و میوههای آلوده و یا شسته شده با آب آلوده ، شیر آلوده و بستنی تهیه شده از منابع غیر مطمئن.
مخزن و منبع بیماری
انسان تنها مخزن وبا است که به صورت بیمار یا حامل است و منبع بیماری ، اسهال و استفراغ بیماران و حاملان بیماری میباشد.
دوره کمون
دوره کمون این بیماری ممکن است خیلی کوتاه بوده و بستگی به مقدار باکتری وارد شده به بدن فرد دارد. متوسط دوره کمون 3 - 2 روز و از چند ساعت تا چند روز گزارش شده است.
دوره واگیری
تا زمانی که بیمار در مدفوع خود ویبریو کلرا دفع نماید، میتواند برای محیط آلوده کننده باشد. افرادی که عفونت مزمن کیسه صفرا دارند میتوانند به عنوان حاملین به ظاهر سالم در انتشار بیماری دخالت کنند. در این افراد ممکن است بطور متناوب کشت مدفوع مثبت شود. دادن آنتی بیوتیک مناسب در کوتاه کردن این دوره میتواند نقش داشته باشد.
چه کسانی بیشتر مبتلا می شوند؟
-معمولاً بچه ها و سالمندان بیشتر مبتلا می شوند؛ چون قدرت بدنی شان کمتر از جوان تر هاست.
آیا ممکن است از طریق شنا هم منتقل شود؟
-بله. آب نجوشیده محیط نا مناسبی برای وباست. اگر وبا پخش شده باشد، احتمالش زیاد است. در زمان پخش میکروب، اگر آب بهداشتی در دسترس نداشتید ، حتماً آب آشامیدنی را 10 دقیقه بجوشانید.
بیماری وبا چه نشانه هایی دارد؟
-وبا معمولاً با استفراغ و اسهال شروع می شود. این اسهال و استفراغ ناگهانی است وآب بدن به سرعت کاهش می یابد و بیمار ممکن است بمیرد. در چنین هنگامی بیمار باید خیلی زود نزد پزشک برود.
برای جبران آب از دست رفته چه کار کنیم؟
-برای جبران آب بدن، باید از سرم های خوراکی اُ-آر-اِس استفاده کنیم. هر بسته را در 4 لیوان آب جوشیده حل می کنیم و می خوریم. اگر این پودر در دسترس نبود، 4 قاشق غذاخوری شکر و یک قاشق چایخوری نمک را در 4 لیوان آب جوشیده بریزید و حل کنید. می توانید مقدار کمی آب لیمو هم به آن اضافه کنید و مرتب بخورید . خوردن آب لیمو کلاً برای پیشگیری از بیماری مفید است و اگر می توانید سعی کنید به آب یا غذای خودتان چند قطره آب لیموی تازه اضافه کنید.
بیماری چند روز طول می کشد؟
-بیماری ممکن است تا 7 روز طول بکشد. البته فرد بیمار تا دو هفته می تواند میکروب ها را به دیگران انتقال دهد.