تعیین اسیدیته روغن :
اندازه گیری عدد اسیدی و اسیدیته :
چربی های خوراکی اعم از حیوانی و نباتی دارای مقدار معین و جزیی اسید چرب آزاد هستند ولی ممکن است در اثر عوامل فساد و رخ دادن واکنش هیدرولیز, این مقدار از حد معین تجاوز نماید .بنابراین اندیس اسیدی و اسیدیته از جمله شاخص هایی می باشند که به ما در تشخیص وجود فساد در روغن ها و چربی ها کمک می نمایند . اسیدیته روغن ها و چربی های خوراکی غالبا بر حسب اسیداولئیک اندازه گیری می شود.
تفاوت اندیس اسیدی و اسیدیته:
اندیس اسیدی عبارتست از تعداد میلی گرم پتاس لازم برای خنثی کردن اسید های چرب آزاد موجود در یک گرم ماده چرب.در اندیس اسیدی قدرت اسیدی مهم بوده و نوع اسید چرب مهم نیست .اما در اسیدیته تعیین می شود که در 100 گرم ماده چرب چند گرم اسید چرب آزاد وجود دارد.
هدف:اندازه گیری پیشرفت فساد هیدرولیکی
میلی گرم KOH مورد نیازبرای خنثی سازی یک گرم چربی را اسیدیته گویند.
روش کار:
20گرم روغن را در ارلنی می ریزیم وبه آن 10cc اتانول و 5 قطره فنل فتالئین می افزاییم وبا سود0.1 نرمال تا ظهور رنگ صورتی که 13 ثانیه پایدار باشد تیتر می کنیم.
عدد اسیدی را بر حسب اسید اولئیک که اسید چرب اکثر روغن هاست اندازه می گیریند.
عدد اسیدی= W/28.2*N*V
اگر جواب را در 1.99 ضرب نماییم اسیدیته بدست می آیید که اسیدیته را از فرمول زیر محاسبه می نماییم.
اسیدیته= 20 /56.1 *0.1*2=0.561
w=وزن روغن=20
V= حجم سود مصرفی=2
N=نرمالیته سود=0.1 نرمال
عدد اسیدی روغن آفتابگردان =0.561