جنگ الکترونیک
جنگ الکترونیک یا جنگال (کوتاهشده جنگ الکترونیک) اصطلاحی نظامی و بیانگر کاربرد الکترونیک و امواج الکترومغناطیس در نبردهاست و شامل ارتباطات رادیویی، ایجاد اختلال در ارتباطات رادیویی دشمن و شنود (استراق سمع) گفتگوهای دشمن است.
امروزه کاربردهای نوین دیگری مانند هدایت نفرات و موشکها با دستگاههای الکترونیکی به جنگ الکترونیک افزوده شدهاست. دستگاه پارازیتانداز شعاع اصلی از این جمله دستگاههاست که با ایجاد چگالی از انرژی در مسیر سیگنال فرستاده میشود و با افزودن نوفه (نویز) به آن، رادار را مختل میکند. البته میتوان آن را شناسایی کرد.
افراد یگان جنگال میکوشند تحرک هر فرستندهای را کشف، صدای هر گویندهای را ضبط و هرگونه سامانه الکترونیکی تهدیدآمیز را نابود کنند.
بکارگیری سایتهای شنود متحرک مجهز به سامانههای رهگیری مراقب، استراق سمع، ضبط و ثبت فرستندههای فعال دشمن، پخش پارازیت شنود و فریب الکترونیکی اهمیت ویژهای در اینگونه عملیات دارد. تجهیزات شنود، سامانههای اختلالگر، جهتیابهای مختلف، رادارها و سامانههای کشف و رهگیری و رمزشکن از لوازم یگان جنگال است.
باتوجه به این مطالب، می توانیم جنگ الکترونیک را اینگونه تعریف کنیم:
" استفاده ازانرژی الکترومغناطیسی باهدف تشخیص، بهره برداری و اختلال درطیف الکترومغناطیسی دشمن و جلوگیری از اقدامات مشابه آنها،جنگ الکترونیک نامیده می شود."
باتوجه به تعریف فوق وهمچنین وابستگی سیستم های الکترونیکی به تکنولوژی روز،تهاجم به مدارهای الکترونیکی نیزدر برنامه های نظامی قرارگرفته وحتی درشبکه های مخابراتی و کامپیوتری ممکن است تهاجم بصورت نرم افزاری انجام شود.
براین اساس می توان شرایطی رافرض کرد که درآن سیستم های اطلاع رسانی مخابراتی،
سیستم های کامپیوتری وسیستم های الکترونیکی برخی از تجهیزات نظامی دریک جنگ الکترونیکی کارآی خود را ازدست بدهند.
بنابراین،می توان گفت اهداف عمده ی جنگ الکترونیک عبارتنداز:
1- رهگیری بهره برداری ازامواج الکترومغناطیسی شمن که به صورت عمدی یا سهوی پخش گردد.
2- ایجاد اختلال درطیف الکترمغناطیسی دشمن، به طوری که توانایی آن را خنثی نماید.
3- حفاظت از طیف الکترمغناطیسی خودی در برابر جنگ الکترونیک دشمن، به نحوی که برتری توان نیروی خودی در این زمینه حفظ شود. کلام آخر این که به رغم وجود شرایط ناهم طراز و نابرابری فناوری تسلیحاتی در جنگهای مدرن امروزی " آنکه اولین ضربه را می زند ،برنده نیست؛ بلکه آنکه آخرین ضربه را تحمل میکند، پیروز میدان است."
کاربرد های نوینی:
الف)هدایت موشک ها و هواپیماهای بدون سرنشین.
ب)دستگاه پارازیت انداز فرکانس ها و سیگنال ها.
ج)از کار انداختن رادارها با نوفه یا همان نویز.
د)رمز شکن و قفل شکن الکترونیکی.