سایت تخصصی ویژه طرح جابر،کاملترین طرح های جابر اول تا ششم شامل: جمع آوری وطبقه بندی ، نمایش علمی(مدل،تحقیق،نمایش)و آزمایش را با بهترین عنوان و محتوا ،قابل ویرایش به صورت ورد،pdf و شامل تمام موارد طرح جابر نظیر عنوان،متن،تعریف،شرح تحقیق،تحقیق زمینه ای،نتیجه گیری،منابع،سپاس گذاری،کارنما،راهنمای کارتون پلاست،فونت و تیتربندی،عکس و... با مناسب ترین قیمت و دانلود فوری وگارانتی وپشتیبانی رایگان در ایتا 09034840420.

راهکارهای دفع آب تولیدی از مخازن نفت و گاز برای جلوگیری از
4.7 /5 20 5 1
راهکارهای دفع آب تولیدی از مخازن نفت و گاز برای جلوگیری از
راهکارهای دفع آب تولیدی از مخازن نفت و گاز برای جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی
چکیده
استخراج نفت و گاز از مخازن زیرزمینی همواره با تولید مقادیر نسبتاً زیادی آب موجود در مخزن همراه است. با افزایش میزان برداشت هیدروکربن از مخازن نفت و گاز ، مقدار آب همراه تولیدی نیز افزایش می یابد به طوری که می توان گفت حجم آب همراه تولیدی از مخازن به عنوان جزء جدانشدنی فرآیند بازیابی هیدروکربن ها ، در حوزه های نفتی با قدمت بیشتر به مراتب بالاتر از سایر حوزه های نفتی با عمر پایین تر خواهد بود. آب تولیدی به همراه سیالات هیدروکربنی علاوه بر هیدروکربن و ذرات جامد ، دارای شوری ، فلزات سنگین ، مواد رادیواکتیو و مواد آلی محلول فراوانی بوده که هرکدام از این مواد دارای اثرات شیمیایی و زیست محیطی مخرب زیادی می باشند. بنابراین نیاز به مدیریت آب همراه تولیدی از مخازن نفتی و گازی کشورهای نفت خیز جهان به ویژه ایران که مخازن نفتی آن نیمه دوم عمر تولیدی خود را سپری می کنند و دارای مقدار آب تولیدی بالایی می باشند ، در جهت دفع این آبهای زائد و حفظ محیط زیست امری کاملاً مهم و ضروریست. عواملی از قبیل نوع تکمیل چاه ، آب تزریقی به مخازن به منظور حفظ فشار مخزن ، میزان دبی تولیدی از چاهها و ... می توانند در میزان آب همراه تولیدی از مخازن هیدروکربوری مؤثر باشند. بدون تردید چنانچه این عوامل هنگام  بهره برداری از یک مخزن هیدروکربوری به خوبی مدیریت و کنترل نشوند ، علاوه بر ضررهای اقتصادی که در اثر بالا رفتن هزینه تولید ایجاد می شود ، تاثیرات زیست محیطی قابل توجهی نیز در بر خواهد داشت. از طرفی بررسی های صورت گرفته بر روی چندین مخزن نفتی در جنوب غربی کشورمان نشان داده است که مواردی همچون جلوگیری از تشکیل و تولید آب همراه تولیدی در ته چاه ، تزریق مجدد این آب به مخازنی که با افت فشار طبیعی مواجه هستند و افزایش میزان مواد هیدروکربنی قابل تولید ، دفع آب همراه و کاهش آثار زیست محیطی مخرب آنها و ... از جمله مهمترین راهکارهای مدیریتی آب همراه می باشند. در این مقاله ابتدا به تعریف آب همراه تولیدی از مخازن نفت و گاز و ویژگی های آن می پردازیم. سپس با بررسی انواع آلودگی های حاصل از این آب ها به بیان روشهای مدیریتی مؤثر در دفع آنها و شرح راهکارهای مناسب زیست محیطی در این زمینه خواهیم پرداخت.
 
واژگان کلیدی
آب، راهکارهای زیست محیطی ، مخازن هیدروکربوری ، ساختار زمین شناسی
مقدمه
مشکل تولید آب در میادین نفت و گاز یکی از معضلات بزرگ بوده که هزینه های بسیاری را به همراه دارد. هزینه های ناشی از ایجاد خوردگی، پایین آمدن میزان تولید، هزینه های پالایش، انجام آزمایشات و عملیات و ... همگی به واسطه مشکل تولید آب نمک در میادین می باشد که بایستی با مدیریت صحیح مخزن در راستای حل این مشکل گام برداشت. دلايل توليد آب از چاههاي تولیدی ارتباط مستقيم با مشكلات مكانيكي يا مخزني دارد. مشكلات مرتبط با توليد آب را می توان به دو گروه مشكلات مجاور دهانه چاه و مشكلات مخزن دسته بندي نمود. بعضي از مشكلات را نيز مي‌توان در هر دو گروه قرار داد. از مشكلات مجاور دهانة چاه مي‌توان به نفوذ آب از پشت لوله‌هاي جداري و شکستن سدها اشاره کرد که  آنها را نیز مي‌توان در هر دو گروه قرار داد. از مشكلات ناشي از مخزن مي‌توان به پديدة مخروطي شدن، نفوذ آب از لايه‌هاي با نفوذ پذيري بالا شكافهاي مرتبط پراكندة خارج از لايه توليدي اشاره نمود.
 تكنولوژي‌هاي زيادي براي تشخيص محل ورود آب و همچنين جلوگيري از توليد آن توسعه يافته است ولي قبل از انجام هر عمل پيشگيرانه بايد به تشخيص مشكل و محل ورود آب پرداخت. پس از تشخيص مشكل مي‌توان نسبت به تعريف استراتژي‌هاي مختلف و انتخاب گزينه صحيح‌تر جهت کنترل مشکل اقدام نمود. آب ورودي به دهانة چاه مي‌تواند از دو طريق جريان يابد. در اولين حالت، آب معمولاً از مسيري جدا از محل ورود هيدروكربن به دهانة چاه وارد مي‌شود. اين نوع از توليد آب در توليد نفت و گاز مطرح است. كنترل توليد آب دراين مخازن منجر به افزايش هيدروكربن و بالا رفتن ميزان بازيافت مي‌شود. نوع دوم توليد آب، آبي است كه معمولاً در مدت زمان كوتاهي پس از عمليات سيلابزني با آب، همراه نفت توليد مي‌شود.كاهش توليد آب از اين نوع، منجر به كاهش توليد نفت خواهد شد.
 
آلودگی های آب همراه
به طور کلی دو عامل اصلی آلوده کننده آب های همراه تولید شده با هیدروکربن ها عبارتند از :
1) خصوصیات طبیعی آب همراه با توجه به محل قرار گرفتن این آب در مخزن هیدروکربوری که شامل مواردی از قبیل: مواد آلی محلول ، فلزات سنگین مانند کادمیوم ، سرب و جیوه ، شوری که میزان آن به رئولوژی مخزن بستگی دارد ، مواد رادیواکتیویته طبیعی که نسبتاً محلولند و ... می باشد.
2) مواد آلوده کننده ای که در طی فرآیند استخراج هیدروکربن ها وارد آب همراه شده و موجب آلودگی آن می گردند. این موارد را می توان به انواع مختلف زیر تقسیم بندی نمود.
  • میکروب کش ها : بیوسایدها برای کنترل رشد باکتری هایی مانند باکتری های احیا کننده سولفات که باعث خوردگی تجهیزات می شوند ، مورد استفاده قرار می گیرند. معروفترین آنها آلدهیدها و نمک های استات آمین هستند.
  • جلوگیری کننده های رسوبات از جمله فسفات های استر و پلیمرهای آکریلیک
  • ممانعت کننده های خوردگی مانند ترکیبات آمیدی و آمینی
  • موادی همچون استرهای پلی گلیکول که برای جدا نمودن آب و نفت استفاده می شوند و مواد شیمیایی مورد استفاده در استخراج گاز که شامل مواد آب زدا ، جداکننده های سولفید هیدروژن و ممانعت کننده های تشکیل هیدرات هستند.
  • مواد بازدارنده پارافین که جهت جلوگیری از تشکیل هیدروکربن های جامد و چسبیدن آنها به جداره تفکیک گرها و تانک های ذخیره مواد هیدروکربنی مورد استفاده قرار می گیرند.
تمامی آلوده کننده هایی که در بالا به آنها اشاره گردید ، مواد شیمیایی و خطرناکی هستند که هنگام ورود به چرخه محیط زیست می توانند اثرات تخریبی جبران ناپذیری را به سیستم حیاتی موجودات وارد نمایند. از اینرو هنگام تولید آب همراه از مخازن بایستی بتوان راهکارهای مناسبی را جهت دفع این مواد زائد ارائه نمود و اثرات ناشی از این مواد در محیط را تحت کنترل درآورد.
 
عوامل مؤثر بر حجم تولیدی آب همراه
بدون تردید هزینه تولید آب همراه هنگام تولید آن به همراه سیالات هیدروکربنی از مخازن نفتی و گازی ، برابر با هزینه تولیدی همان سیالات با ارزش از مخازن است. از اینرو بحث در مورد فاکتورهای مؤثر بر آب همراه به خاطر بار مالی آن بر صنایع نفت و گاز مساله ای مهم است. آب همزاد جزء لاینفک فرآیند بازیافت  هیدروکربن ها است بنابراین اگر یک صنعتگر نتواند مدیریت این آب را بهینه نماید ، ممکن است یک منبع با ارزش را از دست بدهد و یا میزان قابلیت تولید از آن را کاهش دهد[1]. مدیریت آب همراه به دلیل حجم بالا و هزینه بهره برداری سنگین آن یک فاکتور کاملاً کلیدی است. علاوه بر این با وجود اینکه آب همراه یک رخداد طبیعی است ، اگر به درستی مدیریت نشود تاثیرات زیست محیطی آن می تواند قابل توجه باشد. در زیر به برخی از فاکتورهای مؤثر که می توانند بر حجم آب همراه تولیدی در طی چرخه عمر یک چاه تاثیر بگذارند، اشاره می نماییم:
1) نوع چاه حفر شده در مخزن : با ثابت بودن تمامی شرایط تولیدی ، حجم آب همراه تولیدی از یک چاه عمودی بیشتر از حجم آب تولید شده در یک چاه افقی خواهد بود.
2) مکان حفر چاه : چنانچه مکان حفر چاه در یک مخزن هیدروکربوری با توجه به ساختار آن مخزن به خوبی انتخاب نگردد، آنگاه بدون توجه به نوع چاه ( افقی یا عمودی بودن آن) میزان تولید آب همراه افزایش خواهد یافت.
3) چگونگی تکمیل چاه : هنگام تکمیل یک چاه بایستی به مکانیسم رانش سیالات هیدروکربنی موجود در آن مخزن توجه نمود. به طور مثال چنانچه سفره آبده عامل رانش نفت به سمت چاه تولیدی باشد ، باید پس از حفر چاه قسمت های بالایی ناحیه تولیدی را مشبک کاری نمود.
4) نوع امکانات جداسازی و تصفیه آب : از گذشته به منظور جداسازی آب همراه تولیدی از سیالات هیدروکربنی از تجهیزات و تصفیه کننده های سطحی استفاده می شود. البته این روش نیز شامل هزینه استخراج ، تجهیزات و مواد شیمیایی تصفیه کننده می باشد. همچنین در سطح زمین ، تزریق اکسیژن سبب خوردگی و تاثیرات میکروبی می گردد.
5) تزریق آب به منظور افزایش راندمان تولید از مخازن نفتی : یکی از راه های افزایش میزان راندمان تولیدی از مخازن نفتی ، تزریق آب به درون مخزن می باشد. این آب باعث تثبیت فشار مخزن شده و موجب می شود نفت بیشتری تولید گردد. البته بایستی توجه نمود که در مقابل تولید نفت ، آب بیشتری نیز به دلیل پیشروی سریعتر جبهه آب به سوی چاه تولیدی ، تولید خواهد شد.
6) آسیب دیدگی دیواره لوله های جداری و چاه : چنانچه دیواره لوله های جداری و چاه در اثر فشارهای موجود ، خوردگی ، سایش و ... دچار آسیب دیدگی شوند ، آنگاه ایجاد ترک یا تغییر فرم در آنها می تواند این اجازه را به آب های سطحی بدهد که به دهانه چاه وارد شوند و به عنوان آب همراه استخراج گردند.
7) مشکلات درون چاهی و زیرسطحی : گاهاً مشاهده می شود که با توجه به میزان آب تولیدی در سطح لازم است تعدادی از شبکه های ایجاد شده تولیدی در دیواره چاه در مخزن مسدود گردند. این عمل موجب کاهش میزان آب تولیدی از چاه خواهد شد. ولی چنانچه این انسداد به خوبی انجام نشود آنگاه مجدداً میزان آب تولیدی از چاه افزایش می یابد.
8) تاثیرات دبی تولیدی از مخزن : تولید از سیالات هیدروکربنی با بالاترین دبی ممکن باعث می شود که آب همراه موجود در زیر ستون نفت خیلی سریع کانالی درون نفت به سمت چاه زده و مقدار آب همراه تولیدی از چاه را به شدت افزایش دهد. از بروز این پدیده که مخروطی شدن آب نام دارد می توان با انتخاب یک دبی تولیدی مناسب ، جلوگیری بعمل آورد [2].
هر کدام از موارد بالا می توانند به شدت بر حجم آب همراه که در طول عمر چاه تولید می شوند ، تاثیر بگذارند. از طرفی هر قدر که میزان آب همراه تولیدی افزایش یابد ، مقدار اجزاء ورودی به آب هم افزایش می یابد حتی با فرض اینکه محدودیت های دفع هم رعایت شوند. بنابراین با توجه به اینکه این اجزاء متناسب با میزان آب همراه تولیدی افزایش یا کاهش می یابند ، بهتر است بررسی بیشتری بر روی روشهای مدیریت آب همراه انجام گیرد تا بتوان از طریق دفع آن ، اثرات اجزاء تشکیل دهنده آنها را نیز کنترل نمود.
 
روشهای مدیریت آب همراه
روشهای زیادی برای مدیریت آب همراه وجود دارد. البته انتخاب بهترین و مناسب ترین گزینه تابعی از پارامترهای زیادی خواهد بود. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره نمود [3] :
  • موقعیت ناحیه مورد نظر
  • قوانین مورد قبول در آن منطقه
  • بررسی قابلیت تکنیکی
  • هزینه های لازم جهت دفع آب همراه و مدیریت آن
  • در دسترس بودن زیر ساختارها ، تجهیزات و امکانات مورد نیاز
  • توانایی نیروی انسانی
در قدیم آب همراه به نحوی مدیریت می شد که کمترین هزینه و مناسب ترین راه باشد اما امروزه بسیاری از شرکت ها به این نتیجه رسیده اند که آب می تواند در کنار داشتن یک هزینه برای عملیاتشان ، یک ارزش نیز باشد. به عنوان مثال شرکت شل یک برنامه آب با ارزش ایجاد کرده است که در طی آن شرکت تلاش می کند تولید آب همراه را به مقدار حداقل رساند ، هزینه های تصفیه را کاهش دهد و دنبال راه هایی باشد که امکانات موجود بتوانند حجم های بیشتری از آب را تحت پوشش قرار دهند. توجه بیشتر به مدیریت آب اجازه می دهد که استخراج هیدروکربن ها و سود حاصله کماکان توجیه پذیر باشد.
در تمامی چاهها ، آب تولیدی یا دفع می شود یا دوباره مورد استفاده قرار می گیرد. گاهی اوقات این آب را به منظور تثبیت فشار مخزن مجدداً به درون مخزن تزریق می کنند [4] و دیگر مواقع آب به منابع محلی مانند رودخانه ها ، نهرها و دریاها ریخته می شود. اما آنچه در اینجا دارای اهمیت فراوانی می باشد این است که بایستی این آب همراه را پیش از آنکه به هرگونه مصرفی رساند یا دور ریز کرد ، تصفیه نمود و مواد شیمیایی درونی آن را متناسب با خصوصیات مکانی که قرار است این آب وارد آن گردد ، تغییر داد. به طور کلی مهمترین مراحل مختلفی که در یک مدیریت آب همراه بایستی مورد توجه قرار گیرند ، عبارتند از [5] :
  1. ممانعت از ورود این آب از مخزن هیدروکربوری به درون چاه
  2. جلوگیری از راه یافتن آب همراه تولید شده به سطح زمین
  3. تزریق مجدد این آب به درون مخزن هیدروکربوری به منظور تثبیت فشار مخزن و افزایش تولید نفت
  4. دفع آب همراه تولید شده به درون چاههای نفتی و گازی متروکه که تولید از آنها صورت نمی گیرد.
  5. دفع آب همراه تولیدی به لایه های عمیق زیرزمینی
  6. تصفیه نمودن این آب و استفاده مجدد از آن در سطح زمین
لازم به ذکر است که در حال حاضر رایج ترین روش جهت دفع آب همراه تولیدی در دنیا ، تزریق مجدد آن به مخازن نفتی می باشد که با اهداف زیر ممکن است انجام شود:
  1. تثبیت یا افزایش فشار مخزن هیدروکربوری به منظور افزایش راندمان تولید از آن
  2. دفع آب همراه تولیدی و کاهش اثرات مخرب زیست محیطی ناشی از آن
  3. جلوگیری از فرونشینی زمین در مناطقی که دارای مخازن هیدروکربوری عظیمی هستند و تولید از این مخازن باعث افت فشار شدید از آنها شده و در نتیجه در اثر فشار ناشی از وزن لایه های فوقانی زمین در آن مناطق نشست می نماید.
البته تزریق آب همراه تولیدی به درون مخزن دارای محدودیت ها و مشکلات عملیاتی نیز می باشد که قبل از انجام عملیات بایستی به دقت مورد بررسی قرار گیرند تا بهترین شرایط تزریقی ایجاد گردد. در این بخش از مقاله به بررسی مشکلات مربوط به چاههای تزریق آب همراه به درون مخازن خواهیم پرداخت.
 
مشکلات چاههای تزریق آب همراه به درون مخازن نفتی و بررسی های لازم
1) یکی از مهمترین مشکلاتی که در هنگام تزریق آب همراه به درون مخازن نفتی وجود دارد ، مشکل کاهش تزریق پذیری چاههای تزریق مجدد ، به علت انسداد منافذ و فضاهای خالی چاه بوده و متاثر از دو عامل زیر می باشد [6] :
  • وجود ذرات جامد در آب تزریقی : این مساله عمدتاً ناشی از عدم کارکرد بهینه فیلترها و یا خارج از سرویس بودن آنهاست. این ذرات جامد یا از سیستم نمک زدایی منشاء می گیرند و یا ناشی از رشد میکروبها در سیستم هستند. قطعات بیوفیلم های سخت شده یا ژلاتینی میکروبی ، لاشه های بهم چسبیده میکروب ها ، مواد شیمیایی لخته ای ناشی از رشد میکروب ها ، قطعات فلزی خورده شده یا محصولات خوردگی ناشی از رشد میکروب ها در طول سیستم نمک زدایی و ... در صورتی که توسط فیلتر حذف نگردیده و یا پس از فیلتر تشکیل شده و به هم متصل شوند ، می توانند عامل انسداد منافذ گردند.
  • رشد میکروب ها درون چاه و تولید بیوفیلم : در این حالت میکرو ارگانیسم ها درون چاه امکان رشد پیدا نموده و با تولید سلول یا مواد ترشحی باعث تشکیل لایه های میکروبی می شوند. این لایه ها به تدریج با تکثیر بیشتر میکروب ضخیم می شوند. از طرف دیگر انواع میکروب های شناور ، ذرات شن و ماسه و هرگونه ماده شناور دیگر به آنها چسبیده و نهایتاً لخته ها و لایه های ضخیمی تشکیل می شود که به راحتی باعث انسداد منافذ چاهها می گردند.
2) مطمئن شدن از اینکه آب تزریقی با ساختار دریافت کننده آب مطابقت دارد یا خیر ، امری کاملاً مهم است. ممکن است ضرورت داشته باشد تا آب تصفیه گردد تا مواد جامد اضافی نفت ، واکنش های شیمیایی ، خوردگی یا رشد میکروب ها کنترل شوند. زیرا گاهاً مشاهده می شود که ذرات شیمیایی موجود در آب همراه با سنگ مخزن یا با دیگر سیالات موجود در مخزن واکنش هایی می دهند که نتایج مطلوبی را در پی ندارند.
3) لازم است که ابتدا قبل از عمل تزریق ، تمام ذرات تشکیل دهنده آب همراه بررسی شوند تا از واکنش های شیمیایی که ایجاد رسوب و لجن می کنند جلوگیری شود. اگر لازم باشد مواد شیمیایی می توانند واکنش های نامطلوب را کاهش دهند. باکتری ها ، قارچ ها و لجن می توانند در آب همراه وجود داشته باشند یا در طی فرآیند در سطح تولید گردند. عمدتاً این ذرات توسط افزودنی هایی مانند بیوسایدها یا با فیلتراسیون کنترل می شوند.
 
جلوگیری از راه یافتن آب همراه به سطح زمین
در حال حاضر یکی از مسائل مورد بحث این است که چگونه می توان میزان استخراج آب به سمت چاه را به حداقل رسانید. برخی از استراتژی هایی که می توانند به منظور محدود کردن ورود آب به دهانه چاه مورد استفاده قرار گیرند عبارتند از : استفاده از وسایل سد کننده مکانیکی و مواد شیمیایی که کانال های آب یا شکست های ساختار را می بندند و مانع این می شوند که آب دوباره راه خود را به سمت چاه پیدا کند.
در زیر به برخی روش های موجود جهت جلوگیری از راه یافتن آب همراه به سطح زمین اشاره می نماییم.
1) Water Shut-Off
در این روش از جریان یافتن آب همراه به لایه های تولیدی مخزن به روش های مکانیکی یا شیمیایی تا حد امکان جلوگیری می شود. در روش های مکانیکی با استفاده از سیمان و وسایل مکانیکی دیگر مسیر جریان آب را در مخزن سد می کنند و در روش های شیمیایی با تزریق مواد پلیمری خاص به مخزن ، ویسکوزیته آب همراه را افزایش می دهند تا یک ماده ژل مانند پایدار بوجود آید و بدین ترتیب قابلیت جریان یافتن آب محدود شود.
2) Downhole Separation
این روش یکی از روش های دفع آب همراه در محل محسوب می شود که از راه یافتن آب همراه به سطح زمین جلوگیری می کند. در واقع در این روش جداسازی آب و نفت از یکدیگر به جای اینکه در سطح زمین انجام شود در ته چاه انجام می شود. در این روش آب همراه جدا شده در زیر سطح زمین در ته همان چاه دفع می شود. عملیات جداسازی فاز هیدروکربنی و فاز آب در ته چاه ، در چاههای گازی با استفاده از یک مکانیسم جداسازی ثقلی و در چاههای نفتی بوسیله افزودن یک ماده شیمیایی جداکننده مایع – مایع به ته چاه انجام می شود.
3) In Situ Water Drainage
این روش که به آن روش تولید مجزا نیز گفته می شود ، بر اساس تئوری های هیدرودینامیکی و کنترل پدیده مخروطی شدن آب ، باعث جریان ورودی مجزای آب و نفت به درون چاه می شود. این تئوری مسلم می داند که اگر نفت و آب در سنگ مخزن به طور کاملاً مجزا و مستقل تشکیل شوند ، آب و نفت به طور طبیعی در سنگ مخزن از همدیگر جدا می شوند و آب به مواد هیدروکربنی آلوده نخواهد شد. چاه به طور دوگانه تکمیل می شود به این ترتیب که حفره های پایینی در ناحیه آبی قرار می گیرند و آب می تواند همزمان و به طور موازی اما مستقل از نفت جدا شود. این دو جریان تولیدی بوسیله یک مانع مکانیکی به نام مجرابند از هم جدا می شوند تا از اختلاط آب با نفت جلوگیری بعمل آید.
 
نتیجه گیری و پیشنهادات
1) بهتر است به جای استفاده از تجهیزات تصفیه سطحی از تفکیک کننده های درون چاهی استفاده گردد. این ابزار اجازه می دهند آب در چاه بماند و موجب کاهش هزینه امکانات سطحی و خوردگی نیز می شوند.
2) در هنگام تزریق آب به درون مخزن به منظور حفظ و تثبیت فشار مخزن و از آنجایی که بایستی کیفیت آب تزریقی به گونه ای باشد تا سنگ مخزن آسیبی نبیند ، پیشنهاد می شود به جای استفاده از آب شیرین که با مشکلاتی از جمله کمبود آن مواجه هستیم ، از همان آب تولیدی از مخازن استفاده نماییم که دارای شرایط متناسب با شرایط مخزن نیز هستند.
3) تزریق آب به درون یک مخزن هیدروکربوری نفتی علاوه براینکه می تواند به دفع آب زائد تولید شده کمک قابل توجهی نماید ، می تواند موجب افزایش تولید نفت از آن مخزن و سوددهی نیز گردد. بنابراین همین آب مضر را می توان به منبع با ارزشی جهت بهره وری بیشتر در نظر گرفت.
4) بعضی از آب های همراه به اندازه کافی تمیز هستند که بتوانند به عنوان آب خوراکی برای حیوانات اهلی و وحشی مورد استفاده قرار گیرند یا اینکه برای پرورش ماهی استفاده شوند. در برخی از کشورها تالاب های وسیعی را بوسیله این آب ها در صحراهای خشک ایجاد می نمایند و این مناطق را به فرصت های تفریحی مناسبی تبدیل می کنند.
5) در مناطقی که آب زیرزمینی و آب های سطحی کم هستند ، آب همراه می تواند در صورت تطبیق با کیفیت لازم با تصفیه یا بدون تصفیه به جای آب شیرین در موارد صنعتی مورد استفاده قرار گیرند.
6) در بسیاری از مناطق نفتخیز ، جاده های موقت آسفالت نشده اند و می توانند غبار قابل توجهی ایجاد نمایند. از این رو می توان از این آب های همراه برای پاشیدن بر روی این زمین ها استفاده نمود.
7) آتش سوزی معمولاً در خشکترین وقت سال در مناطقی که خشکسالی را تجربه می کنند رخ می دهد. در بسیاری از موارد فقط منابع کمی از آب سطحی و زیر زمینی برای مبارزه با آتش موجود است. اگرچه آب شور برای خاک مضر است ولی ضرر آن بیشتر از آتش سوزی نیست.
8) استفاده برای تولید نیرو : در حداقل یک مورد ، از آب همراه برای تولید نیروی بخار استفاده می شود. حدود 360000 بشکه در روز آب همراه از تاسیساتی در کالیفرنیای مرکزی سختی زدایی شده و برای بویلرها فرستاده می شود.
9) هنگامی که با کمبود آب مواجه هستیم ، ارزش آب افزایش می یابد. از اینرو در مناطق کم آب ممکن است تصفیه آب برای مصارف مختلف از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه باشد. بنابراین این احتمال وجود دارد که گستره استفاده های بالقوه در آینده افزایش یابد و این همان جایی است که پژوهش بیشتر می تواند سودآور و موفقیت آمیز باشد.
 
4.7 /5 20 5 1
نظرات خود را اینجا بنویسید

مقاله و تحقیق رایگان راهکارهای دفع آب تولیدی از مخازن نفت و گاز برای جلوگیری از Average rating: 4.79066617991341, based on 89 reviews from $0.0000 to $0.0000
کانال ایتا: https://eitaa.com/tarhejaberr