پنبه نسوز
کاربردهای پنبه نسوز در ساختمان - عایق اسکلت بندی فولادی ساختمانها (سفید) ماده چسبنده (آبی)
- صفحات صاف سیمانی (سفید- قهوه ای)
- صفحات موجدار سیمانی (سفید)
- لولهها و قطعات مرتبط
- انواع کاشیهای آکوستیک (عمدتا قهوهای)
از کاربردهای پنبه نسوز یا آزبست میتوان به عایق بندی ساختمانها و محصولات متنوع از قبیل مصالح پشت بام، لولههای انتقال آب، کلاج، لنت ترمز، واشر اتوموبیل و به عنوان لایهای برای جلوگیری از سایش و اصطکاک اشاره کرد. خطرهای قرار گرفتن در معرض پنبه نسوز شامل ابتلا به بیماریهای خطرناک ریوی و تنفسی خواهد بود.
خطرهای پنبه نسوز (بیماریهای شایع)
آزبست عامل ایجاد سرطان ریه، تخمدان و حنجره است و تصور میشود که علت بیماریهای دیگری مانند سرطانهای مربوط به معده و روده نیز باشد. با یکبار استنشاق کردن، الیاف پنبه نسوز ممکن است در بدن بماند و به وجود آورنده سرطان شود؛ نوعی بیماری تحریک کننده تدریجی که بر ریهها تاثیر میگذارد. پزشکان متخصص میگویند که هیچ مدرکی داله بر شروع بیماری سرطان به علت تماس با هوای بد وجود ندارد. هر میزان از فیبرهای پنبه نسوز تنفس شده از طریق هوا میتواند ایجاد خطرناک باشد. سیگار کشیدن در کنار استنشاق آزبست دو عامل اصلی سرطان ریه هستند. در سال ۲۰۰۷ انجمن بهداشت جهانی اقدامات جهانی در جهت ریشهکن کردن بیماریهای مربوط به آزبست انجام داد. سازمان بهداشت جهانی تحریمی را پیشنهاد و ماده کریتوزیل را به عنوان علت سرطان معرفی کرد.
راههای جلوگیری یا کاهش خطرها
هیچگاه مواد و وسایل دارای پنبه نسوز را دریلکاری، چکشکاری و سوراخ نکنید. از بریدن، حرکتدادن، شکستن یا اره کردن این مواد نیز پرهیز کنید. اگر نمیدانید کدامیک از وسایل خانه دارای آزبست است، بهتر است از متخصصان این حوزه کمک بگیرید یا از جنس مواد منزل خود آگاهی لازم را به دست آورید.
از مواد جایگزین مناسب به جای پنبه نسوز استفاده کنید. برای مثال پشم شیشه استاندارد، سلولز و فایبرگلاس تنهای مواردی از مواد بیشماری هستند که قابلیت جایگزینی آزبست را دارند.
برای کاهش خطر پنبه نسوز، بهتر است با رعایت مراقبتهای لازم، مواد دارای این ماده را مرطوب نگه دارید. البته این کار تنها در برخی موارد کارآمد است.